Meteen naar de inhoud

Gemeente Steenbergen: “College pakt MER-beoordelingsbeslissing af van gemeenteraad.”

MER = Milieu Effect Rapportage

Milieueffectrapportage (MER) brengt de mogelijke gevolgen voor milieu, flora, fauna én volksgezondheid van een plan of project in beeld.
De verwachte gevolgen worden beschreven in een milieueffectrapport.
Zo kan de overheid de milieueffecten meenemen bij haar besluit over het plan of project.
En, héél belangrijk.., wat uit zo’n milieueffectrapport naar voren komt, kan raadsleden, maar zéker óók betrokken burgers dus helpen bij het opkomen voor een gezonde leefomgeving.

Vóór de invoering van de omgevingswet had het college het mandaat (de bevoegdheid) om te oordelen of er een milieueffectrapportage nodig was bij plannen of projecten als een windturbinepark, de aanleg van een weg, een nieuwe woonwijk of een nieuw bedrijventerrein.
Met de invoering van de omgevingswet op 1 januari 2024 kreeg de gemeenteraad die bevoegdheid.
Nu dus, 10 maanden verder weet het college deze bevoegdheid weer terug te pikken.

Dat ons college op 30 januari 2018 een mega blunder heeft begaan, door te oordelen dat een milieueffectrapportage voor de mega windturbines voor Windpark Karolinapolder bij Dinteloord niet nodig was, maakt voor de coalitiepartijen Gewoon Lokaal, VVD en Progressief Samen helemaal niets uit. De coalitie wil duidelijk niet leren van een eerder gemaakte blunder en geeft het mandaat direct weer uit handen aan het college.
Op naar de volgende blunder.

Stem0167 vindt dus duidelijk wel dat MER-beoordelingsbeslissing thuis hoort bij de gemeenteraad. Daarom vroegen wij om het raadsvoorstel terug te geven aan het college en om dit in de volgende raadsperiode weer aan de gemeenteraad voor te leggen.
Daarmee zou de raad nog eens goed de tijd hebben voor het leren en ervaren met deze bevoegdheid.
Helaas, een extra democratische controle over mogelijke gevolgen voor milieu, flora, fauna én volksgezondheid is weggegooid.